Notice: getimagesize() [function.getimagesize]: Read error! in /home/july/domains/beeldendekunstarnhem.nl/public_html/_back_end/_cms_inc/_upload/image-resizer.class.php on line 47

Warning: Division by zero in /home/july/domains/beeldendekunstarnhem.nl/public_html/_back_end/_cms_inc/_upload/image-resizer.class.php on line 50

Warning: array_key_exists() [function.array-key-exists]: The second argument should be either an array or an object in /home/july/domains/beeldendekunstarnhem.nl/public_html/_inc/_content_readers/_content-reader.inc.php on line 579
Suze May Sho is gestopt | Nieuws | Beeldende Kunst Arnhem - Actuele tentoonstellingen

Suze May Sho is gestopt

In 2003 kregen Rosell Heijmen, Jessica Helbach en Connie Nijman onder de bezielde leiding van Max Meijer de kans om in museum Arnhem de tentoonstelling Snippets te maken. Dit debuut -een multidisciplinaire fotoshow- kreeg gelijk een lovende recensie in de Volkskrant en bedwelmd door het succes besloot het drietal, een collectief op te richten met de naam Suze May Sho. Suze May Sho was de mysterieuze Japanse die wel of niet kwam opdagen (she may show?), ze was een kunstenares, dichteres, zangeres en actrice — maar in werkelijkheid was ze het alter ego van drie nogal bleue dames. 
 
Het begin van Suze May Sho werd gekenmerkt door een zoektocht naar een eigen handschrift — wat niet mee viel gezien de verschillende studies van het drietal (grafische vormgeving, mode en fine art). Dankzij Piet Paris en Hedwig Saam kon Suze in drie opeenvolgende edities van de mode biënnale als tentoonstellingsmaker verder groeien om in 2009 in het Burgerweeshuis te Arnhem de tentoonstelling La Maisson de Poupee te mogen maken. De show was een mix van erfgoed, kunst en design met als stralende middelpunt een stijlkamer met Vlisco stoffen. De samenwerking met Vlisco en het museum Arnhem werd verder uitgediept en resulteerde in 2012 in de tentoonstelling Six Yards. De show trok 35.000 bezoekers en kreeg een vijfsterren recensie in het NRC waarmee het een van de best bezochte tentoonstellingen van museum Arnhem tot op heden was. Een career high die ongelukkigerwijs samen viel met de eerste klappen van Halbe Zijlstra. Het culturele veld wijzigde drastisch, diverse contacten moesten de klappen incasseren en een zorgvuldig opgebouwd netwerk stortte in.
 
In 2009 richtte Suze May Sho het project Probe (afb) op; een online tentoonstellingsruimte in eigen beheer. Tien jaar lang mocht het collectief bijdragen aan avant garde edities, ontwikkeld door een keur aan kunstenaars en vormgevers. Het pionieren in de ontwikkeling van een online tentoonstellingsruimte was een feest ten tijde van een nog pril world wide web. 
 
Gesteund door de Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en het Mondriaan fonds kon Suze May Sho de kunstenaars en vormgevers betalen. Misschien had zij hiermee de lat te hoog gelegd, maar ‘zonder geld geen kunst’ was haar credo en dus ging veel tijd en energie op aan het zoeken naar fondsen. 
 
Na 15 jaar aanvragen schrijven, cultureel ondernemerschap, kunstenaarschap, een day-job en een gezin draaien viel het opbrandsyndroom Suze ten deel. Het alterego Suze May Sho is afgelopen zomer waardig ten grave gedragen als deel van de remedie.
 
Naast het collectief zijn zij blijven werken als docent, fotograaf, grafisch ontwerper, art-consultant, guest speaker, tentoonstellingsmaker en kostuumontwerper. In de toekomst zal dit niet veel anders zijn.
 

 
 
 

Loading...

Beeldende Kunst Arnhem Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Nijmegen

Beeldende Kunst Nijmegen