Best of Breed - beeldend kunstenaar Valentina Gal

door Thijs LinssenBest of Breed - beeldend kunstenaar Valentina Gal
Het is donker in de ruimte. Ik zit op een tribune die volledig bedekt is onder een langharig vacht. Voor mij wordt een projectie vertoond van een digitaal mensfiguur die zich sierlijk rond beweegt. Aan dit figuur zitten lange slierten die zwierig meegaan met de bewegingen. Dan zie ik een slow motion van een hond die water oplikt, we zien dit vanuit het perspectief van het bakje met water waardoor het een abstract beeld oplevert. Ook het geluid is vertraagd waardoor het geheel nog abstracter wordt. Voor de projectie liggen op een plateau een aantal voorwerpen die mij sterk doen denken aan hondenspeeltjes.

De ruimte doet mij denken aan een snoezelruimte waar ik ooit eens met mijn zusje naar toe ben geweest. Zo’n ruimte speelt vooral in op je zintuigen en zorgt voor ontspanning en dit gevoel van ontspanning had ik ook toen ik binnen stapte in de ruimte waar het werk Best of Breed van Valentina Gal te zien was. Maar wat mij ook gelijk trof was het gebruik van de digitale middelen zoals CGI die onze tijd met zich mee brengt. Nog steeds verbaas ik mij over het feit dat hier nauwelijks tot geen les in wordt gegeven op een kunstacademie. Des temeer neem ik mijn spreekwoordelijke hoed af voor Valentina om deze technieken zelf te ontdekken.

Valentina heeft een tijd lang de mensen en hun honden op hondenshows gefotografeerd. Ze vindt het bijzonder hoe mensen zo bezig kunnen zijn met hun hobby en daar compleet in op kunnen gaan. Om deze groep beter te leren kennen en echt te kunnen kijken hoe dit is moest ze deel uit gaan maken van deze groep. Ze infiltreerde binnen de hondenshowwereld en ging met haar hondjes performen. De honden moeten er zo goed mogelijk uit zien, bepaalde routes vlekkeloos kunnen afleggen en in harmonie zijn met het baasje.

Ironisch genoeg is ze ook eerste geworden op een van deze shows en ging naar huis met de prijs Best of Breed. Maar ze merkte ook dat er een apart soort machtsverhouding ontstond tussen mens en hond en dat deze honden bijna niet meer gezien konden worden als hond maar als object. Met haar gelijknamige video-installatie  Best of Breed maakt ze de vergelijking met dat de mens net een hond is of misschien eigenlijk wel een object gedomineerd door de media om ons heen.

En hier komt dan de digitale inslag om de hoek kijken. Er zitten vele verwijzingen in het werk, het figuur verhuld in een soort vacht maar zo verschijnen ook digitale, doorzichtige kettingen en een soort water of kwijl dat door een IPhone druppelt. Het geluid dat we horen is het juryrapport van de show waarbij ze de prijs won.

Het werk bekijk je het liefst in volle opstelling met de harige tribune en de gekke voorwerpen, het prikkelt bijna alle zintuigen en dan ook nog met CGI!
Ik ben fan!

NB: Valentina Gal is een van de geselecteerden kunstenaars voor de Arnhemse Nieuwe 2017 in Showroom Arnhem.  http://www.casa-arnhem.nl/agenda/2-casa-activiteiten/504-line-up-arnhemse-nieuwe-2017-bekend
Daarnaast is haar werk tot 30 september te zien bij Studio Omstand.
» Bekijk de tentoonstelling Pulse 19 / Ernstig Geschikt!

Loading...

Beeldende Kunst Arnhem Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Nijmegen

Beeldende Kunst Nijmegen