GEEL

Minke SchonthalerGEEL
Mestlab31 in projectruimte van kunstcollectief Bieb3000.
Nog te zien t/m 12 december 
Gezien op 5 december

Kunstenaars:  Bo Bannink, Noa Zuidervaart, Alejandra Lopez, Kamilė Česnavičiūtė, Daisy Madden-Wells, Matthias Schaareman, Peer Vink, Noah Arends, Simone Albers en Jonas Maas.

Collectief Mestlab31 is opgezet door vier bevriende kunstenaars die ‘wat leven in de brouwerij willen brengen’. Ze proberen het tekort aan hedendaagse kunstexposities en evenementen op te vullen door voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe plekken, nieuwe kunstenaars en een nieuw publiek. Mestlab31 wil een verbinder zijn tussen nieuwe kunstenaars en de meer ervaren, bekendere kunstenaars en plekken. Ook samenwerkingen buiten de kunst worden niet geschuwd, zolang ‘de kunst maar goed toegankelijk is’.
 
Voor de tentoonstelling GEEL heeft Mestlab31 tien kunstenaars verzameld in de projectruimte van kunstcollectief Bieb3000. De muren, vloer en het plafond zijn voor de gelegenheid beschilderd met een dikke laag gele verf. Naar eigen zeggen om op ‘de steeds koudere en kortere dagen wat warmte en licht te geven’. Het felle, gele licht dat door de grote etalageramen naar buiten valt verlicht inderdaad de grauwe, sombere dag waarop ik GEEL bezoek.
 
Het eerste werk bij binnenkomst is van Noa Zuidervaart (1999). Zuidervaart werkt met verschillende media. Voor GEEL combineerde hij flinterdunne tekenlijnen met textiel tot een droomachtig tafereel vol met planten en beesten. Ook droomachtig is het werk van Daisy Madden-Wells, geboren in zuid-Londen. Madden-Wells is een vurige voorstander van het decoratieve. Voor GEEL combineerde ze keramiek met textiel en gedroogde planten tot ornamentale plakkaten vol symboliek. De Litouwse kunstenares Kamilė Česnavičiūtė (1996) schildert graag groot en met veel kleur waarvoor ze zich laat inspireren door interpersoonlijke verhoudingen. Simone Albers (1990) schildert en maakt installaties die reflecteren op de natuurlijke wereld en de manier waarop wij ons verhouden tot deze wereld. De werken die te zien zijn bij GEEL zijn geïnspireerd op het heelal en de manier waarop wij het heelal bekijken en bestuderen. In dit werk combineert ze abstracte, geometrische figuren met gemarmerde motieven op papier. Ook de Duitse kunstenaar Jonas Maas (1985) maakt abstract werk. Op MDF-paneel bracht hij een precies opgebouwd motief in letters en ruiten aan in acrylverf. De beeldend kunstenaar Peer Vink (1990) werkt voornamelijk in installatievorm. Hiervoor laat hij zich inspireren door alledaagse ervaringen en observaties. Zo staat er een gele totem van vlammen in de ruimte en hangt er een cartoonesk geschilderd monster aan de muur. De Nederlandse (mode)fotografe Bo Bannink staat bekend om haar serene en toch zeer kleurrijke werk. Ook bij GEEL is een foto te zien met veel kleur, namelijk heel veel geel. Matthias Schaareman (1986) maakt schilderijen die gaan over de wisselwerking tussen het twee- en driedimensionale. In zijn werken komen vormen terug die refereren aan bouwkundige elementen. De Spaanse kunstenares Alejandra Lopez onderzoekt in haar werk hoe beeldtaal effect kan hebben op de manier waarop we ons voelen. Door middel van haar installaties en tekeningen onderzoekt ze de emotie van de ervaring. Op meerdere plekken in de ruimte komt het werk van Noah Arends terug. Haar werk is een combinatie van autonome beeldende kunst, mode en design. Haar sculpturen en collages vinden hun oorsprong in de mode maar zijn dusdanig ver geabstraheerd dat van de oorsprong alleen nog de vorm, textuur en kleur overblijven.
 
GEEL is aankomend weekend nog te bezoeken in de projectruimte van Bieb3000.
» Bekijk de tentoonstelling GEEL

Loading...

Beeldende Kunst Arnhem Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Nijmegen

Beeldende Kunst Nijmegen