I Put a Spell on You

Minke SchonthalerI Put a Spell on You
Gezien op 21 november 2021.
Op de grens tussen Oosterbeek en Arnhem, verscholen in een prachtig heuvelachtig landschap dat de Veluwe en het Rijndal met elkaar verbindt ligt de projectruimte van stichting Scarabee. De stichting biedt een podium aan kunstenaars van verschillende kunstdisciplines waarbij de relatie tussen kunst en landschap centraal staat.
 
Zo ook in het werk van Ellen Grote Beverborg (1960). Ze maakt landschappen die gevuld zijn met bloemen, planten, vruchten en vogels. Vaak in een explosie van kleur maar ook af en toe heel ingetogen. Hiernaast maakt ze witte, bijna transparante schilderijen die een magische tussenwereld verbeelden. De manier waarop Grote Beverborg transparante lagen afwisselt met dikke plakkaten van acrylverf en verschillende soorten gel geven de schilderijen dynamiek en ruimtelijkheid. Deze gelaagdheid vraagt de toeschouwer om niet alleen van een afstand te kijken maar ook om het werk van heel dichtbij te onderzoeken. Haar meest recente werk bestaat uit collages in mixed media op ronde houten panelen. Het is een nieuwe manier van werken waarbij ze de transparantie losgelaten lijkt te hebben. Het hout van de panelen vormt naar eigen zeggen een steviger houvast dan het doek waarop ze eerder schilderde.
 
Grote Beverborg werkt intuïtief. Ze laat de schilderijen tijdens het maken ontstaan. Op haar website is te lezen: ‘Ik begeef mij al schilderend in een soort van ‘tussenwereld’ waarin ik goed voelend volg wat uitgedrukt wil worden. Mijn verlangen is om steeds meer op deze ‘tussenwereld’ te vertrouwen en zo uitdrukking te mogen geven aan een ander soort werkelijkheid.’ Door op haar intuïtie te vertrouwen laat Grote Beverborg ruimte voor toevalligheden, die ze af en toe met open armen ontvangt. Zo bracht ze ooit gel aan op het schilderij Engelwortel en liet het doek hierna een nacht rusten. De volgende dag had er zich een grote vlek gevormd die uiteindelijk de kracht van het werk bleek.
 
Wat er naast de intuïtieve werkwijze van Grote Beverborg opvalt aan haar werk is het gebruik van verschillende symbolieken. De vogels bijvoorbeeld symboliseren een boodschapper van de ziel, met ieder een eigen betekenis en verenpak. Deze vogels schilderde Grote Beverborg ook op kleine houten paneeltjes. In 2016 mocht ze een aantal maanden in het gastatelier van kloosterhotel Zin in Vught wonen en werken. Als voorbereiding hierop is ze begonnen met icoon les in een klooster. Zelf schrijft ze hierover: ‘De rijke symbolische beeldtaal van het icoon schilderen heeft invloed op mijn vrije werk. Mijn landschappen worden naast bomen, bloemen en vruchten nu ook bevolkt door elementen uit de iconentradities en andere archetypische symbolen, afkomstig uit de wereld van de droom en het onderbewustzijn!’  
 
De weekendexpositie I PUT A SPELL ON YOU is nog tot en met 28 november tezien in projectruimte H29 van Stichting Scarabee.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
» Bekijk de tentoonstelling I Put a Spell on You

Loading...

Beeldende Kunst Arnhem Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Nijmegen

Beeldende Kunst Nijmegen